1.1 Ce inseamna expresia "independenta datelor" si care sunt cele doua tipuri de independenta al datelor.
- Independenta fizica a datelor -> inseamna ca, aplicatiile bazei de date nu depind de structura fizica a datelor, pastrate in BD. Aceasta importanta caracteristica permite de a modifica datele pastrate fara necesitatea de a efectua carea modificari in aplicatiile bazei de date. De exemplu: daca datele initial sunt sortate dupa un anumit criteriu, iar mai tirziu aceasta ordine a fost schimbata dupa alt criteriu, modificarea datelor fizice nu trebuie sa afecteze aplicatia bazei de date sau la schema ei.
- Independenta logica a datelor. La prelucrarea fisierelor, folosind limbajele de programare traditionale, fisierele sunt reinoite de aplicatii, de aceia orice modificari in structura fisierului duce la necesitatea de a modifica toate aplicatiile care folosesc BD. Sistema BD prezinta independenta logicaa fisierelor, adica, structura logica a bazei de date poate fi modificata fara a fi necesar de modificat si aplicatiile. De exemplu, adaugarea unui atribut la o sistema de baze de date a obiectului cu nume person ( de exemplu adress), duce la necesitatea de a modifica structura logica a BD, dar nu si a aplicatiilor
1.2 Conceptul de baza in modelul relational.
- Concepul de baza in modelul relational il reprezinta tabelele. Tabelele sunt compuse din cooane si rinduri. Fiecare intersectie a rindului cu coloana contine o valoare a datelor.
1.3 Care parte a lumii reale il reprezinta tabelul employee? Ce reprezinta rindul din acest tabel cu datele pentru Ann Jones?
Tabelul employee reprezinta toti angajatii unei companii.
Datele pentru Ann Jones:
emp_no -> numarul angajatului;
emp_fname -> prenumele angajatului;
emp_lname -> numele angajatului;
dept_no -> numarul departamentului in care lucreaza;
1.4 Care parte a lumii reale (in dependenta de alte tabele a BD) il reprezinta tabelul works_on?
Tabelul works_on reprezinta legatura intre angajatii si proiectele la care lucreaza.
Legaturi cu alte tabele
- prin atributul emp_no -> cu tabelul employee; reprezinta numarul angajatului
- prin atributul project_no -> cu tabelul project; reprezinta numarul proiectului
- atributul Job -> reprezinta jobul la care este angajat fiecare lucrator
- atributul enter_date -> reprezinta data la care s-a facut angajarea lucratorului.